Spenótos csirkés penne

 Hozzávalók 4 adaghoz:

25 dkg penne (teljes kiőrlésű vagy durum tricolor)

450 g spenót (mirelit)

1 db csirkemell filé

10 db szárított paradicsom

10 dkg parmezán sajt

1 gerezd fokhagyma

4 dl főzőtejszín

30 dkg sütőtök (elhagyható)

4 ek olívaolaj

só ízlés szerint

1 késhegynyi szerecsendió

fehér bors ízlés szerint

Elkészítési idő 40 perc:

A penne tésztát sós vízben, "al denté"-re kifőzzük. Mielőtt leszűrjük, a tésztavízből kiveszünk egy bögrével a szósz hígításához. Szűrés után azonnal hideg vízzel lehűtjük, hogy ne puhuljon tovább, és ne ragadjon össze.

A csirkemellet apró kockákra vágjuk, és kevés olívaolajon pici sóval megpirítjuk, félretesszük.

A sütőtököt szintén apró kockákra vágva, olívaolajon, sóval és szerecsendióval serpenyőben megpirítjuk (én szeretem, ha csak félpuha). Félretesszük.

Olívaolajon megfuttatjuk a zúzott fokhagymát, majd a kiolvasztott, kinyomkodott spenótot rátesszük, és pár percig sűrűn kevergetve pirítjuk, majd hozzáadjuk az apró kockákra vágott szárított paradicsomot. Így is pirítjuk 2-3 percig.

Ezután felöntjük a tejszínnel. Ha felforrt, hozzáadjuk a reszelt parmezánt, fehér borsot és egy kis szerecsendiót. Ha a sajt felolvadt, hozzákeverjük a csirkemell kockákat, és a felfogott tésztavízzel kicsit felhígítjuk (ízlés szerint). (Én ezután szoktam sózni, mert a sajt és a tésztavíz is sós.) Kb. 5 percig főzzük.

Ha úgy tervezzük, hogy az egész el fog fogyni egyben, akkor a kifőzött penne tésztával összeforgatjuk. Ha nem, akkor külön hagyjuk, mert a szósz eláztatná a tésztát. Tálaláskor a tetejére szórunk a pirított sütőtök kockákból.

Megjegyzések