Kakaós kuglóf

Hozzávalók

50 dkg finomliszt

4 dl tej

2 dkg élesztő

15 dkg porcukor

4 db tojássárgája

10 dkg vaj

1 csomag vaníliás cukor

3 dkg mazsola

1 ek cukrozatlan kakaópor (elhagyható)

Elkészítési idő 60 perc

1. Futtassuk meg az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben (1 kávéskanál cukorral).

2. A puha vajat keverjük össze a többi cukorral és a tojások sárgájával. Adjuk hozzá a vaníliás cukrot, a felfuttatott élesztőt és lisztet, majd dagasszuk be annyi langyos tejjel, hogy lágy kelt tésztát kapjunk. Végül keverjük bele a megmosott mazsolát is.

3. Amikor a tészta hólyagos, öntsük kivajazott kuglófformába (a tészta körülbelül a forma feléig érjen), és langyos helyen kelesszük a duplájára.

4. Előmelegített, 200 fokos sütőben kezdjük sütni, majd 10 perc múlva állítsuk lejjebb a hőfokot 180 fokra, és így süssük még 40 percig. Szúrjunk egy húsvillát a kuglófba TÖBB HELYEN IS, és ha a tészta nem ragad rá, akkor megsült. Még melegen borítsuk ki egy tálra és szórjuk meg vaníliás porcukorral. Készíthetjük úgy is, hogy a fele tésztához keverünk egy evőkanál kakaóport, és a kuglófformába egymás tetejére öntjük a kétféle tésztát, de én úgy is csináltam, hogy nem választom ketté a tésztát, és az egész kakaós lesz, de ekkor 2 kanál kakaót teszek hozzá.

Megjegyzések