Hozzávalók 10 gombóchoz:
1 kg burgonya
só ízlés szerint
5 dkg vaj
35 dkg finomliszt
10 db szilva (mérettől függően 10-15 darab)
10 teáskanál cukor
fahéj ízlés szerint
1 ek vaj
10 dkg zsemlemorzsa
3 teáskanál cukor
Elkészítési idő: kb. 90 perc
1.A burgonyákat megtisztítjuk, és sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk lehűlni.
2. Hozzáadjuk a sót, a vajat, a lisztet, és tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen, 0,5-1cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk.
3. A négyzetek közepére helyezzük a félbevágott szilvákat, a magok helyére szórjuk a cukrot és a fahéjat, majd összehajtogatjuk, és gombócokat formázunk.
4.Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a gombócokat, közben egy serpenyőben vajat hevítünk, és aranybarnára pirítjuk egy kevés cukor társaságában a zsemlemorzsát.
5. A megfőtt gombócokat leszűrjük, a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, majd megszórjuk porcukorral.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése