Szilvás gombóc

Hozzávalók 10 gombóchoz:

1 kg burgonya

só ízlés szerint

5 dkg vaj

35 dkg finomliszt

10 db szilva (mérettől függően 10-15 darab)

10 teáskanál  cukor

fahéj ízlés szerint

1 ek vaj

10 dkg zsemlemorzsa

3 teáskanál  cukor

Elkészítési idő: kb. 90 perc

1.A burgonyákat megtisztítjuk, és sós vízben megfőzzük. Meghámozzuk, áttörjük, és hagyjuk lehűlni.

2. Hozzáadjuk a sót, a vajat, a lisztet, és tésztává gyúrjuk. Lisztezett felületen, 0,5-1cm-es vastagságúra nyújtjuk, majd négyzetekre vágjuk.

3. A négyzetek közepére helyezzük a félbevágott szilvákat, a magok helyére szórjuk a cukrot és a fahéjat, majd összehajtogatjuk, és gombócokat formázunk.

4.Forrásban lévő, sós vízben kifőzzük a gombócokat, közben egy serpenyőben vajat hevítünk, és aranybarnára pirítjuk egy kevés cukor társaságában a zsemlemorzsát.

5. A megfőtt gombócokat leszűrjük, a pirított zsemlemorzsában megforgatjuk, majd megszórjuk porcukorral. 

Megjegyzések