Meggyes-mákos pite

 

Hozzávalók 28 cm-es pitesütő formához:

a tésztához:

350 gr liszt
1 tk sütőpor
75 gr porcukor
200 gr vaj
1 tojás

a töltelékhez:
200 gr cukor
150 gr mák
1 tk reszelt citromhéj
650 gr magozott meggy

1. A lisztet összekeverjük a sütőporral és a porcukorral, majd belemorzsoljuk a vajat és beleütjük a tojást. Alaposan összegyúrjuk, majd egy órán át hagyjuk pihenni a hűtőben.

2. 100 gr cukrot sziruposra főzünk 1 dl vízzel, és azt, valamint a citromhéjat a mákhoz adjuk.

3. A tésztából leválasztunk egyharmadnyit. A kétharmados tésztarészt beledolgozzuk a sütőpapírral bélelt piteformába, úgy hogy oldalt legyen pereme. Ráöntjük a mákos masszát, majd elosztjuk a kimagozott meggyet. 

4. A maradék tésztát kinyújtjuk, felcsíkozzuk, és csíkonként a pite tetejére illesztjük.

5. 180 fokon kb. 35 perc alatt aranybarnára sütjük.

Megjegyzések