Hozzávalók a 28 cm átmérőjű piteformához előkészítendő tésztához:
675 gr liszt
225 gr cukor
300 gr vaj
1 tk só
3 tojás sárgája
3 ek tejföl
+ annyi tej vagy további liszt, amennyit a tészta állaga megkíván
Hozzávalók a töltelékhez:
1 kg megtisztított és kimagozott alma
100 gr cukor
2 tk fahéj
1 tasak vanilia ízű pudingpor
kb. 50 gr darált dió
2 citrom
A tetejéhez a fentieken kívül kelleni fog 1 tojás sárgája, a fomra kikenéséhez pedig kb. 50 gr. vaj
1. A tészta elkészítésével kezdem. A hidegen felkockázott vajat összemorzsolom a liszttel, és a tej kivételével hozzáadom valamennyi további hozzávalót. A cél egy masszívan összeálló, de nem ragacsos tészta elérése. Ha az alaphozzávalókkal ez nem sikerül, a túl ragacsos vagy híg állágot kevéske további liszttel, a túl porlós állagot minimális tejjel javítom. Az így kapott tésztát berakom a hűtőbe.
2. A töltelék elkészítésével folytatom. Az almát lereszelem, majd az egyik citrom kifacsart levével felöntöm.
3. A cukrot karamelizálom, majd hozzáöntöm a kinyomkodott almadarálékot, és megszórom a fahéjjal.
4. A pudingport tányérba szórom, majd az almás főzetből kiveszek kb. 1 dl levet, és a gőz fölött kézihabverővel csomómentesre elkeverem, visszaöntöm az almára, és egyet rottyantok rajta.
5. A hűtőből kiveszem a tésztát, és kb. 2/3 - 1/3 arányba szétválasztom, mind a kettőt gömbbé formázom.
6. A forma alját és az oldalát alaposan kikenem vajjal.
7. A nagyobbik gömb tésztát kb. 36-38 cm-es átmérőjű körré nyújtom, majd belehelyezem a formába, olyan módon, hogy a forma alján túl, oldalra is jusson tészta. Ha az oldalára nem jutna tészta, lehetőségem lesz majd kipótolni a kisebbik gömbből nyert tésztából. Az alját villával megszurkálom.
8. A kisebbik gömb tésztát is kinyújtom, és ha kell egy kis részét felhasználom arra, hogy oda is rakok tésztát a forma oldalához, ahová az előző tésztából nem jutott.
9. A kihült tölteléket a piteformában lévő pitetésztára öntöm, és elegyengetem.
10. A kisebbik kinyújtott tésztából elkészítem a rácsokat, amikhez kb. 2 cm széles csíkokat vágok, és felhelyezem a töltelék fölé
11. Lekenem felvert tojássárgájával a tésztát, majd megszórom darált dióval.
12. 190 fokra előmelegített sütőben 45 percig sütöm.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése