Óriás sajtos pogácsa

 

Hozzávalók 8 db pogácsához:

300 gr langyos víz
376 gr búzaliszt + 2 csapott evőkanál, amit a kelesztéshez használunk fel
1 csapott evőkanál cukor
36 gr kocka élesztő
2 evőkanál olívaolaj
4 kiskanál só
150 gr reszelt sajt
1 felvert tojás

1. Dagasztótálban a 300 gr langyos vízbe belemorzsolom az élesztőt, hozzáadok 2 csapott evőkanál lisztet és 1 evőkanál cukrot. Pár percet várok, amíg felfut az élesztő.

2. A felfutott élesztőhöz hozzáadom a 376 gr lisztet, a 2 evőkanál olívaolajat és megsózom. Az így kapott egyvelegből tésztát dagasztok. Szükség szerint adok hozzá még lisztet vagy langyos vizet. Akkor lesz jó, ha már leválik a kezünkről és a dagasztótál oldaláról. Kb. 20 percet hagyom meleg helyen kelni.

3. A megkelt tésztát elnyolcadoljuk, és lisztezett kézzel, lisztezett felületen nagy pogácsákat formálunk belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a nyers pogácsákat, számolva azzal, hogy még kisebb mértékben kelni fog a sütés folyamán. Felvert tojással megkenjük a pogácsák tetejét, majd a reszelt sajt 2/3-át rájuk rakjuk, 1/3-nyi adagot félre teszünk.

4. 240-250 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütjük, majd az egyenletes átsülés és színezés érdekében a pogácsákat a tetejükre fordítjuk, és kb. 5 percig így sütjük, amikoris visszafordítjuk eredei pozíciójukba, és a tetejükre rászorjuk a maradék sajtot, és 2-3 percet sütve kissé rájuk olvasztjuk.

Megjegyzések