Túrós-szilvás pite

 

Hozzávalók kb. 12 szelethez, 32X22 cm-es tepsihez

A tésztához:

50 ml langyos tej
25 gr kocka élesztő
300 gr liszt
150 gr vaj
1 ek porcukor
2 cs vaniliás cukor
1 ek reszelt citromhéj
2 tojás sárgája

A töltelékhez:

1 kg szilva
500 gr túró
200 gr porcukor
2 csomag vaniliás cukor
1 ek reszelt citromhéj
1/2 cs vaniliás pudingpor
50 gr mazsola
2 tojás színtiszta fehérjéje

A szóráshoz:

100 gr darált dió
1/2 cs. vaniliás pudingpor
1 tk őrölt fahéj

1. A tészta elkészítése
 - langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, és hozzá adjuk a porcukrot, felfuttatjuk
- a lisztet összeforgatjuk egy csipet sóval
- megolvasztjuk a vajat, és hozzáadjuk a liszthez
- a felfuttatott élesztőt, a vaniliás cukrot, a reszelt citromhéjat és a tojás sárgáját is hozzáadjuk a liszthez, majd gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, végül két elfelezzük és két külön gombócot gyúrunk, amit befóliázva a hűtőbe helyezünk

2. A töltelék elkészítése
- a túrót a villával összetörjük, elkeverjük a porcukorral, a vaniliás cukorral, a reszelt citromhéjjal, a pudingporral és a mazsolával.
- a tojásfehérjéket kemény habbá verjük, és óvatosan a túrómasszába keverjük.

3. Összeállítás, sütés
- a tepsit kibéleljük sütőpapírral
- a tepsi méretére a lisztezett felületen kinyújtjuk az első tésztagombócot, majd beletesszük a tepsibe
- a darált diót, a vaniliás pudingport és az őrölt fahéjat elkeverjük, és rászorjuk a tepsiben lévő első tésztára
- a túrós tölteléket ráöntjük a tésztára, elsimítjuk
- a szilvákat megmossuk, félbe vágjuk, kimagozzuk és elrendezzük a túrós tölteléken
- kinyújtjuk a második tésztagombócot is a tepsi méretére, és ráhelyezzük a szilvákra
- 150 fokra előmelegített sütőben kb. 30-35 perc alatt megsütjük
- hagyjuk kihülni a tepsibe, sőt ha hült, akkor további hűtés érdekében tepsistől berakhatjuk a hűtőbe, és amikor kissé már megdermedet, felszeleteljük, majd megszórjuk a tetejét porcukorral

Megjegyzések