Mazsolás kuglóf

 Hozzávalók egy kuglófformához (kb. 12 szelet)

45 gr sertészsír
2 tojás sárgája
200 ml tej
350 gr liszt

50 gr procukor a tésztába + valamennyi a szóráshoz
100 gr mazsola
15 gr kockaélesztő, vagy kb. 1/2 cs porélesztő
1 ek reszelt citromhéj

Elkészítési idő: 15 perc előkészítés + 45 perc kelesztés + 30 perc kelesztés + 40 perc sütés

1. Felolvasztjuk a zsírt, és hozzáadjuk a tojások sárgájához, amivel habosra verjük, majd lassan hozzáadagoljuk a tejet. Ha kockaélesztővel dolgozunk, akkor itt belemorzsoljuk a kockaélesztőt.

2. A lisztet összeforgatjuk egy csipet sóval, a porcukorral, a mazsolával, a citromhéjjal, és ha porélesztővel dolgozunk, akkor azt itt adagoljuk hozzá. 

3. A lisztes keveréket hozzákanalazzuk és egybe dolgozzuk a habbal, összedagasztjuk, majd 40-45 percig kelesztjük.

4. A kuglófformát kikenjük zsírral, és belisztezzük.

5. A tésztát lisztezett lapon megformázzuk és belehelyezzük a kuglófformába, amelyben további 30 percig kelesztjük. Eközben a sütőt 160 fokra előmelegítjük.

6. Kb. 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kicsit kihülni, majd a formából egy rácsra tesszük, ahol hagyjuk teljesen kihülni. 

7. Tálalás előtt opcionálisan porcukorral megszórhatjuk.

Megjegyzések