Gesztenyetorta (Szepesi Ágnes receptje nyomán)

 Hozzávalók 24 centis tortaformához:

A tésztához:
200 gr rizsliszt
2 csipet szódabikarbóna
8 tojás
160 gr cukor

A töltelékhez:
400 gr gesztenyemassza
1 tk rum
3 tojás sárgája
80 gr cukor
250 ml tejszín

A díszítéshez:
200 gr tejszín
1 cs. habfixáló
150 gr tejcsokoládé bevonó
2 ek olaj

1. Sütőt előmelegítjük 180 fokra, a tortaformát sütőpapírral béleljük. A tésztához átszitáljuk a lisztet, összeforgatjuk a szódabikarbónával. A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét 1 csipet sóval kemény habbá verjük, a sárgáját cukorral habosra keverjük, ami akkor lesz jó, ha a cukor  feloldódik és a tojás kifehéredik.

2. A lisztet fokozatosan a tojássárgájás keverékhez adjuk és összedolgozzuk. Óvatosan, több adagban hozzáforgatjuk a tojáshabot is. A tésztát a formába simítjuk, majd 35 perc alatt megsütjük. A már kihűlt tésztát 3 lapba vágjuk.

3. A töltelékhez a gesztenyemasszát összedolgozzuk a rummal. A tojássárgákat vízfüdőben felverjük és krémmé főzzük a cukorral. Ezután levesszük a vízről és kanalanként a gesztenyemasszába dolgozzuk. A tejszínt kemény habbá verjük, majd lazán a krémbe forgatjuk.

4. Az alsó tésztalapot a tálcára tesszük, majd megkenjük a krém harmadával, és befedjük a középső lappal. Erre ismét egyharmad krém kerül, majd lap. A tetejére simítjuk a maradék krémet. 

5. A díszítéshez a tejszínt kemény habbá verjük a habfixálóval, majd vékonyan megkenjük vele a torta oldalát. A csokoládét felolvasztjuk, és simára keverjük az olajjal, majd leöntjük vele a torta tetejét. Hűtőbe tesszük, majd amikor a csokimáz megdermedt, a maradék tejszínnel megkenjük a torta tetejét, ill. az oldalát.

   

Megjegyzések