Linzer


 


Hozzávalók kb. 20 db-hoz:

A tésztához:
300 gr liszt
100 gr porcukor
1/2 cs. sütőpor
1 tk reszelt citromhéj
200 gr vaj (szobahőmérsékleten)

A töltelékhez:
1 üveg mogyorókrém vagy lekvár

1. A tésztához a lisztet nagyobb tálba szitáljuk, majd hozzáadjuk a porcukrot és a sütőport. Megszórjuk egy csipet sóval és a reszelt citromhéjjal, majd összeforgatjuk.

2. A vajat vékony szeletekre vágjuk, majd a lisztes keverékhez adjuk. Gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk, majd amikor már kellően morzsalékos, az egészet összegyúrjuk. A tésztát ezután fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük 2-3 órát

3. A pihentetés után a sütőt 180 fokra melegítjük elő, egy tepsit pedig sütőpapírral bélelünk. A tésztát gyúródeszkán kb. 0,5 cm vastagra nyújtjuk, majd tetszés szerinti formával kiszurjuk. Fontos, hogy minden alakzatnak meglegyen a párja. A felső tésztalapokat ki is lyukaszthatjuk.

4. A tésztát az előkészített tepsire sorakoztatjuk, az előmelegített sütőbe toljuk, majd 8-10 percen keresztül sütjük. Amikor kész, kivesszük és hagyjuk kihülni. Az alakzatokat megkenjük lekvárral vagy mogyoróvajjal és összetapasztjuk őket. A linzereket célszerű jól zárható dobozban, hűvös helyen tárolni.

Megjegyzések