Sajtos pogácsa (forrás: Gábor házi pék)

 


A tészta összetétele

Finomliszt: 600g

Friss élesztő: 30 g, vagy szárított: 9g

Só: 10g

Cukor: 10g

Vaj/Margarin: 230g

Tojás: 1db + 1 sárgája

Tejföl: 230g

Reszelt sajt: 120g

A só mennyisége alapvetően nem túl magas. Aki szereti a pogácsákat sósabban, nyugodtan emelheti a só mennyiségét 18g-ig.




Szükséges még 1db tojás a kenéshez, valamint 130g reszelt sajt a megszóráshoz!



Elkészítés menete:

1. A zsiradék és a liszt elmorzsolása


2. Tészta dagasztása a további tésztaképző alapanyagok hozzáadásával


3. Tésztaérés: 30 perc


4. Formai kialakítás a videón bemutatott módon


5. Elrakás után a tetejük felvert tojással való átkenése


6. Kelesztés: 35-50 perc


7. Közvetlen a sütés előtt ismételt tojásos kenés, valamint reszelt sajttal való díszítés


8. Sütés: 250C°-ra előmelegített száraz légterű, alsó-felső sütési módba állított sütőbe kell berakni, a hőmérsékletet egyből visszaállítani 210C°-ra és így sütni tovább a pogácsák méretétől függően 13-20 percig. A képen látható pogácsák 17 percig sültek.

Megjegyzések