Pizzás csiga


Hozzávalók 39x30 cm-es tepsihez:

A tésztához:

376 gr + 2 csapott ek liszt
2 csapott tk só
2 ek olívaolaj
300 gr langyos víz
1 cs (12 gr) porélesztő vagy 50 gr kocka élesztő
2 csapott ek cukor

A szószhoz:
1 kis fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
10 ek ketchup
10 ek sűrített paradicsom
1 kk étolaj
1/2 kk só
1/2 kk bors
1 kk oregánó

A feltéthez:
100 gr szeletelt (baromfi) sonka
300 gr reszelt sajt
100 gr morzsolt kukorica (konzerv vagy fagyasztott)

A kenéshez: 1 tojás

Elkészítés:
1. A tészta összeállításához porélesztő használata esetén az összes lisztet, a porélesztőt és a cukrot összekeverem, majd hozzáadom folyékony hozzávalókat.

Kockaélesztővel való elkészítésnél a langyos vízhez hozzáadom a cukrot és a két csapott evőkanál lisztet és belemorzsolom az élesztőt, és felfuttatom. A maradék lisztet, az olívaolajat és a sót is az elegyhez keverem.

2. Összedagasztom a tésztát: egy kissé ragadós tészta lesz a cél, viszont le kell hogy váljon a kézről és a dagasztótál oldaláról is, ennek eléréséhez még szükség szerint további lisztet vagy langyos vizet adagolok hozzá. Fél órán át kelesztem, eközben előmelegítem a sütőt 200 fokra, ill. elkészítem a pizzaszószt.

3. A ketchupot és a sűrített paradicsomot összekeverem, fűszerezem sóval, borssal, oregánóval. A kockára vágott hagymát kevés olajon kicsit megpirítom, a kikevert szószt ráöntöm a még piruló hagymára, keverek rajta egyet, hozzáadom a fokhagymát, majd leveszem a tűzről, és ha kicsit visszábbhült, turmixgéppel turmixolom.

4. A tésztát lisztezett lapon kb. a tepsi méretével megegyező téglalap formára kinyújtom, kb. 3-4 mm vastagságúra. Rákenem a pizzaszószt. Centis vastagságú csíkokra vágom a szeletelt sonkát, és sorokba rendezve a tésztára helyezem. Rászórom a kukoricát,  valamint a reszelt sajt 2/3-át, majd a téglalap rövidebbik oldalától kezdődően a tésztát felcsavarom.

5. A tepsibe sütőpapírt helyezek, majd a felcsavart tésztát lisztezett késsel kb. 2 cm-es szeletekre vágom, és a szeleteket belefektetem a tepsibe. A felvert tojással megkenem a csigák tetejét és oldalát.

6. 10 perc sütést követően a csigákat átfordítom, majd az így felülre eső részüket is lekenem tojással.

7. Újabb 10 perc sütést követően a csigákat az eredeti oldalukra fordítom, majd elosztom rajtuk a maradék reszelt sajtot, és tovább sütöm, ameddig nem kap enyhe barnás színezetet a tészta, ill. nem olvad rá a sajt (ez kb. újabb 10 perc).


Megjegyzések